Pak de regie door grip op je ademhaling

Er gebeurt van alles in ons lijf, waar we nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen. Je kunt nietbedenken dat je bloed even sneller moet stromen, of dat je witte bloedlichaampjes even watharder moeten werken om een ontsteking te lijf te gaan. Natuurlijk is dit wat kort door debocht, want beweging, voeding ed. hebben echt wel invloed op deze processen. Toch is deademhaling een uitzondering op de processen die automatisch plaatsvinden in je lichaam. Metje ademhaling kan je sturen op je welbevinden, fit voelen, emoties reguleren en de gezondheidvan je immuunsysteem.

Lees meer »

Onrust!

Mijn achtergrond vanuit het onderwijs en het werken met groepen, geeft voorbeelden vanuit de onderwijspraktijk. Systemisch werken als vertrekpunt dit keer.

Lees meer »

Net als bij aardbeien.....

Met de handen in de aarde; de moestuin klaar maken en alvast genieten van de voorpret van het oogsten straks. Zo ook met de aardbeien in pot. Aardbeien in de volle grond zijn geen succes. De muizen en vogels eten hun buik dik, maar iets overlaten, ho maar. In potten is prima te doen en geeft smakelijke aardbeien. Het vraagt wel wat onderhoud, want in die potten waait er ook zaad van planten en bomen uit de omgeving. Soms hardnekkig zaad. Voor je het weet, wordt het aardbeienplantje overwoekerd door planten die het graag overnemen. Bij mijn aardbeien is het zaad van de Valeriaan heel hardnekkig.

Lees meer »

Weerbaarheid! Wat hebben we nodig…

Sinds twee jaar is niets meer zeker. Alle zekerheden staan op losse schroeven. Toch is het nu niet alleen kommer en kwel. Veel mensen hebben hun weg gevonden in het thuiswerken en meer op huis en jezelf aangewezen zijn. Er is ruimte voor het volgen van je eigen bioritme, in de pauze even lekker naar buiten en een rondje lopen met de hond. Dit alles kan zomaar opeens! Een gevoel van lucht en vrijheid! Ook het van tevoren klaar gemaakte lunchtrommeltje lijkt wel verleden tijd. Een lekker groentesoepje of salade smaakt natuurlijk thuis veel lekkerder, dan het verpakte bammetje; als we dat nog durven eten.

Lees meer »