Wat is EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een stressreductie techniek en heeft veel raakvlakken met acupunctuur, maar dan zonder naalden. Net zo als EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing). Deze therapie is een techniek die vrijwel altijd direct de emotionele stress vermindert; in veel gevallen zelfs helemaal laat verdwijnen. Het maakt niet uit of de emotionele stress of emotionele reactie het gevolg is van een actuele of van een oude ervaring.

Omdat onverwerkte en/of onderdrukte emoties vaak de oorzaak zijn van lichamelijke, geestelijke of gedrags-problemen, werkt EFT meestal ook op deze klachten. EFT wordt dan ook gebruikt bij het behandelen van pijn, angsten, fobieën, stress, onbegrepen klachten, depressiviteit, relatieproblemen, rouwverwerking en vele, vele andere klachten.

 

EFT werkt vaak ook heel goed bij kinderen. Kinderen maken in hun eerste levensjaren veel mee en staan “open” voor alles wat op hun pad komt. Dit kunnen ook angsten of negatieve ervaringen zijn, die de rest van je leven een rol kunnen spelen. Ook bij emoties waar kinderen last van hebben, of leerproblemen, geeft EFT positieve resultaten.

Voorbeeld: Stel je bent als jong kind geschrokken van een hond. Je lichaam slaat de stressreactie op. Bij elke nieuwe ontmoeting met een hond, geeft het lichaam de oude reactie. Dit werkt heel efficiënt en het lichaam wil geen nieuwe energie in een ervaring stoppen die al is geweest. Het wordt een opeenstapeling van ervaringen. Doe je er niets mee, dan blijf je er last van houden. Dit voorbeeld gaat ook op bij het ontstaan van trauma’s en allergieën. Met EFT heb je dan iets in handen om van je klachten af te komen.

 

Hoe werkt de techniek?

Bij EFT tik je met je vingertoppen op specifieke punten op je lichaam, terwijl je je concentreert op je fysieke of psychische pijn. Je koppelt hierdoor de stressreactie los van de gebeurtenis (en de herinnering daar aan) en lost dan de klachten op.

EFT werkt opmerkelijk zacht, goed, snel, is veilig en het resultaat is over het algemeen blijvend. Ook fysieke klachten kunnen aanzienlijk verminderen of zelfs verdwijnen.

Onderzoek toont aan dat langdurige stress het immuunsysteem verzwakt. Langdurige stress verhoogt het risico op o.a. depressie, hart- en infectieziekten. Met EFT is het mogelijk het teveel aan stress uit je systeem te halen en daardoor een gezonder en lichter leven te kunnen leiden

Ik pas EFT toe bij kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Bij jongere kinderen gaat de behandeling vaak via één van de ouders. Daarnaast uiteraard ook bij jongeren en volwassenen.

 

Werkwijze

Stap 1 - Intake
Als je interesse hebt in EFT, kun je je aanmelden via het contactformulier.  In  een telefonische intake maken we kennis en zal ik vertellen over de techniek en zullen we het probleem bespreken. De telefonische intake is gratis.

Stap 2- Sessie
De EFT sessie vindt plaats in de praktijk. Middels videobellen in overleg. Indien nodig volgt een vervolgsessie. Een combinatie van de verschillende behandelvormen van HeartMind kan een passende optie zijn.

Stap 3- Vervolg en aanpak bepalen.
Hoeveel sessies er nodig zijn is van tevoren moeilijk te zeggen. Sommige klachten zijn in 1 tot 3 sessies verholpen en voor klachten met een gecompliceerde oorzaak zullen meer sessies nodig zijn.

Stap 4- Afronden
Afronden en evalueren traject .

n.b. Tijdens het traject ben ik per WhatsApp bereikbaar voor vragen.

 

Uitspraak van Gary Graig (één van  de grondleggers van de techniek): De oorzaak van elke negatieve emotie is een verstoring van je energiesysteem.