Kindercoaching
Wat is een kindercoach?
Kinderen opvoeden is niet altijd even makkelijk. Elk kind zit weleens minder lekker in zijn vel. Ook ben je als ouder eerst mens en daarnaast pas opvoeder. Elke ouder heeft de intentie om de meest perfecte ouder te zijn, maar in de praktijk loopt het soms anders en is het pad hobbeliger dan je had verwacht. Is je kind voor een langere periode gevoelig voor prikkels, gespannen, faalangstig, niet kunnen slapen, onverklaarbare buikpijn, verdrietig, angstig, boos, of heeft het last van de scheiding en moeite met het verlies van een dierbare, dan is dat heel vervelend. Voelt jouw kind zich niet fijn en wil je je kind helpen? Dan kun je overwegen om met je kind naar een kindercoach te gaan.
Wat doet een kindercoach?
Een kindercoach biedt hulp aan kinderen, tieners en hun ouders als er een vraag is over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van een kind. Het is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Als je kind moeite heeft met bepaalde emoties of in een moeilijke periode zit, kan een kindercoach helpen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens.
Een kindercoach heeft een positieve werkwijze. Deze werkt vaak oplossingsgericht en kijkt dus niet naar problemen, maar naar mogelijkheden en de kwaliteiten en talenten van je kind. De hulp heeft vaak een positieve invloed op een kind, waardoor het lekkerder in z’n vel komt te zitten en/of steviger in z’n schoenen komt te staan.
Wanneer naar een kindercoach?
Je kunt bij een kindercoach terecht voor een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Onderstaand een aantal voorbeelden van vaak voorkomende problemen:
- Faalangst of angst
- Boosheid, frustratie of woedeaanvallen
- Verdriet of veel piekeren
- Moeite met emoties uiten, of emotie regulatie
- Onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme
- Moeite met (in)slapen
- Buikpijn of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak
- Hooggevoeligheid
- Pestgedrag of gepest worden
- Na de scheiding van ouders
- Na het overlijden van een dierbare
- Problemen op leergebied
- Dyslexie, dyscalculie
Veel van deze problemen horen bij het opgroeien. Toch kunnen ze je kind flink in de weg staan. Kinderen leren met gevoelens en moeilijke situaties om te gaan door hun ouders, de leerkracht en door zelf te ervaren.
Hoe werkt kindercoaching HeartMind?
Met de informatie vanuit de intake kijk ik in overleg met jou/jullie, als ouder(s), naar wat jouw/jullie kind nodig heeft, om zich te ontwikkelen en zich weer fijn te voelen. In de volgende sessies zal er alleen met het kind, of met heel jonge kinderen in bijzijn van een ouder, gewerkt worden aan de hulpvraag met verschillende werkvormen en materialen. Tussentijds is er een evaluatie en eventuele bijstelling van het traject.
Als het traject is afgelopen, krijgen de ouders adviezen en tips mee. Uitgangspunt is altijd de talenten en kwaliteiten van het kind en het leren omgaan met zijn of haar emoties. Met als doel? Steviger in je schoenen staan en de beste versie van jezelf worden. Weerbaar worden en zelf de regie in handen krijgen. Vanuit mijn ervaring zal het een keuze zijn uit de verschillende technieken, of een combinatie.
Als coach help ik jullie graag met het avontuur van kinderen opvoeden! Meestal komen er dingen in beweging, waardoor er weer rust komt in het gezin. Kinderen zijn ook heel goed in het spiegelen van gedrag van de ouders. Inzicht hierin, brengt je vaak een stap verder.
Vanuit het systemisch coachen is er ook de mogelijkheid om een opstelling te doen. Kijkend naar het familiesysteem kunnen problemen op een diepere laag opgelost worden. Door te erkennen, herkennen komt de oplossing in beeld.