Hartcoherentie;  het effect van ademhaling op hartritme en stress

 

Stress gaat gepaard met emoties, gevoelens en gedachten. Stress beïnvloedt je hartritme. Met een rustige ademhaling kun je het hartritme reguleren en de stress met de lichamelijke en geestelijke gevolgen ervan verminderen.

Als je hart sneller gaat kloppen, wordt de tijd tussen twee hartslagen korter. Als het hart minder snel klopt, wordt de tijdsduur langer. Er is dus een variatie in tijdsduur tussen de hartslagen. We noemen dit Hartritme Variabiliteit (HRV).

Hart Ritme Variabiliteit (HRV), of Hartcoherentie,  geeft ons belangrijke informatie over de toestand van het lichaam en de werking van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt lichamelijke functies zoals ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk.

 

Waar zorgt hartcoherentie voor?

Hartcoherentie zorgt voor een verbetering bij het leren omgaan met emoties en stress, in- en doorslapen,  het minder gespannen zijn, het rust en ruimte krijgen in je hoofd, sportprestaties door verbeterde concentratie en ademhaling en zorgt voor meer herstellend vermogen en een heldere focus.

 

Zie hieronder een computerweergave van hartritme bij frustratie en bij waardering.

 

Hartcoherentie is effectief  in veel situaties. Het is een uitstekend preventiemiddel om ziekteverzuim door stress te voorkomen. Het is mogelijk om met eenvoudige dagelijkse ademhalingsoefeningen en bewustwording van emoties het hartritme te reguleren en de stress te verminderen.

De kracht van het programma en oefenen met Hartcoherentie ligt in de eenvoud en het effect. De technieken zijn gemakkelijk te leren en overal toepasbaar. Uniek in de methode is het zichtbaar maken van de mate van coherentie op het computerscherm met een specifiek softwareprogramma.

In 2022 is er ook een apart programma voor stress-reductie voor personeel van Hoge Scholen. Dit wordt vergoed door  Zilveren Kruis verzekering (www.zestor.nl/livvit-pakket).

 

Krijg meer grip op je emoties.

Van:

Naar:

Verander het patroon van je hartslag — En verander daarmee het gevoel en daarmee de kijk op de wereld.

 

Graag ga ik met je in gesprek over wat het programma kan bieden voor jouw werknemers en wat mijn rol daarin kan zijn.