Net als bij aardbeien.....

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 09:39

Met de handen in de aarde; de moestuin klaar maken en alvast genieten van de voorpret van het oogsten straks. Zo ook met de aardbeien in pot. Aardbeien in de volle grond zijn geen succes. De muizen en vogels eten hun buik dik, maar iets overlaten, ho maar. In potten is prima te doen en geeft smakelijke aardbeien. Het vraagt wel wat onderhoud, want in die potten waait er ook zaad van planten en bomen uit de omgeving. Soms hardnekkig zaad. Voor je het weet, wordt het aardbeienplantje overwoekerd door planten die het graag overnemen. Bij mijn aardbeien is het zaad van de Valeriaan heel hardnekkig.

Het begint al vóór de zomer bij het langs lopen. Even aan een stengeltje trekken en hopen dat de hele plant meekomt. Helaas lukt dat vaak niet, want de wortels zitten helemaal om de aardbeienplant heen. Pot weer terug zetten en door….

 

Op een van de eerste zonnige dagen de tuinhandschoenen aangedaan. en met zakken aarde en schep, aardbeien planten uit de pot gehaald, planten die er niet in horen eruit en nieuwe aarde erin. Nog wat stro om de vruchten te beschermen (dat staat ook heel voorjaarsachtig) en klaar!

 

Vanaf een afstandje het resultaat bekeken en tevreden de spullen opgeruimd. Opeens moest ik denken aan groepen in het onderwijs. Vaak doen we het zelfde als wat ik beschreef bij de verstekelingen in de potten met aardbeien. Even voorbijgaan en iets zeggen of roepen: “Jongens, niet doen, stoppen, of gezellig spelen.” En weer door…….

Met als resultaat? Het gedrag, of probleem komt gewoon weer terug, want je hebt er niet echt iets aan gedaan.

Roepen we de groep bij elkaar en gaan we er even rustig voor zitten, dan maken we het probleem zichtbaar; dan gebeurt er iets! Herkennen, erkennen en aanpakken. Dan is het probleem meestal opgelost.

 

Bij strategisch werken zien we dit ook vaak. Met de voorwerpen en poppetjes maak je iets zichtbaar en soms zonder woorden, of juist door iets naar elkaar uit te spreken, is het uit de wereld. Wat een mooie techniek om mee te werken.

 

Ik overdenk dit in het late na-zonnetje en neem toch even een foto van de aardbeien. Deze ervaring sla ik op!

Zonnige groet!