Hypnose en buikpijn bij kinderen

Gepubliceerd op 24 september 2022 om 16:27

De cijfers van het aantal mensen met een chronische aandoening liegen er niet om. Kijkend naar de kinderen, kunnen we constateren, dat ook zij niet gevrijwaard blijven en op steeds jongere leeftijd gaan meedraaien in het medisch circuit. Steeds vaker zien we bij kinderen voedingsproblemen, gewichtsproblemen, voedings-allergie, poepproblemen, coeliakie, chronische darmaandoening, onbegrepen moe zijn, prikkelbare darm syndroom en kinderen met functionele buikklachten. (Buikklachten zonder lichamelijke aanwijsbare oorzaak.)

 

In het boek “Kinderbuik” van Dr. Judith M. Deckers -Kocken lees je over de zoektocht van deze kinderarts, die zich heeft gespecialiseerd in maagdarmleverziekten. Volgens haar is Westerse geneeskunde voornamelijk gericht op onderdrukking van klachten en symptomen. Bewustwording van de oorzaak onder de klacht of het symptoom ontbreekt. Vaak is het middel erger dan de kwaal. Zij richt zich in haar aanpak heel sterk op voeding, ontspanning en ademhaling. Dat er steeds meer artsen komen die breder naar klachten kijken, zie ik als een verrrijking van de medische zorg.

Kinderarts Marc Benninga is afgelopen 10 jaar ook gaan onderzoeken , wat er nog meer mogelijk is naast medicatie. Zijn conclusie is, dat er voor buikpijn bij kinderen geen betere behandeling is dan hypnose.

Hypnose is nog steeds een begrip, waarbij mensen voor zich zien dat volwassenen als kikkers over het podium springen en zich blijkbaar niet bewust zijn van wat ze doen. De genoemde showhypnose is een heel andere tak van sport en de kandidaten die meedoen aan dit soort shows, worden echt op bepaalde kenmerken uitgezocht.

Hypnose zelf is helemaal niet zo spannend. Hypnose is een staat van ontspanning,  waarbij suggesties en visualisaties worden gegeven, terwijl de cliënt zich richt op zijn ademhaling en veilige beelden.( Er zijn verschillende lagen van ontspanning, maar daarover een andere keer.) In die staat is een volkomen ontspanning mogelijk en komt er ruimte voor een lichaam zonder pijn en spanning.

 Marc Benninga geeft aan, dat vóór de inzet van hypnose bij buikpijnklachten bij kinderen, slechts 25 procent opknapte en juist bij inzet van deze therapie,  85 procent van de behandelingen effectief waren.

Dit pleit ervoor, om bij serieuze klachten en behandelingen met weinig effect, ook eens te denken aan deze behandelvorm. In veel gevallen is een diagnose van kinderarts, of huisarts van het prikkelbare darm syndroom of functionele buikpijn wel een voorwaarde. In een ander geval kan de uitslag van een wangspeekseluitstrijkje, of bloedtest al veel informatie geven.

In mijn behandelingen ben ik telkens weer verrast over het effect van hypnose bij kinderen en volwassenen. Bijna te simpel voor woorden en met verwondering mag ik dan meekijken naar het effect van  een relatief eenvoudige behandeling. Dit, naast aanpassingen in de voeding en blijvend inzetten van ontspanningsoefeningen. Ook kinderen eigenaarschap geven over zichzelf en de aanpak werkt heel goed. Zelf keuzes maken. Kies ik voor pannenkoeken eten en buikpijn, of ga ik op zoek naar een recept dat misschien iets anders smaakt, maar waarbij ik fluitend door de dag ga en lekker slaap.

Tot slot nog even wat Buikpijncijfers:

In Nederland hebben ruim anderhalf miljoen mensen chronische buikpijn, waarvan 100 duizend kinderen. Het gaat dus om 10 tot 15 procent van alle jongens en meisjes in Nederland. Meestal is er wel een diagnose, zoals prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn.

 

Bronnen: Artikel van Marc Benninga “Ik heb nog nooit zoiets effectiefs gezien”. (Gezond Nu juli/augustus 2020)

Kinderbuik: Dr. Judith M. Deckers-Kocken. Lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

 

Basis recept voor gezonde darmpannenkoeken:

  • 250 gram boekweitmeel, of een mengsel van andere meelsoorten, zoals havermeel, teffmeel, rijstemeel, speltmeel, kikkererwtenmeel enz.
  • 4 eieren
  • 500 ml plantaardige-, of notenmelk
  • Mespuntje zout
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie, of andere olie
  • Beleggen met fruit, geitenkaas enz. Om het helemaal gezond te maken, doe er ook nog een geraspte courget , rode biet, pompoen, wortel enz. doorheen. Staat leuk en ongemerkt extra groenten erin!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.